Om oss

Vi skapar hemtextil för den medvetna konsumenten och tror att positiv förändring är på gång inom textilindustrin.

Vilka är vi?

Bra fråga!

Alma är illustratör och designer baserad i Stockholm, hon har jobbat för diverse företag inom olika genrer, inklusive spel, böcker och förpackningar. Hon hämtar inspiration för sitt skapande ur sagor och drömmar. När hon inte är uppslukad i en värld av grafik gillar hon att påta i trädgården, resa, lyssna på poddar och göra kreativa saker med sina barn.  

Linda är en självutnämnd produktionsnörd, som har arbetat globalt inom förlagsbranschen samt inom licensiering. På fritiden gillar hon att läsa, baka, umgås med familj och vänner samt rida hästar så ofta som möjligt. 

Etikfrågor

Vi på Alma Linda Linen har en ambition att förändra världen genom våra tyger. Vi märkte hur svårt det var att hitta lekfulla och hållbara hemtextilier som även bjöd in till insyn och transparens vad gäller produktin gav oss idén att kombinera vår egen unika design med helt transparent EU-producerade kollektioner av hemtextil. Eftersom mode- och textilindustrin är några av de mest förorenande industrierna i världen är det så viktigt att vi är annorlunda. Vi har tillbringat mycket tid att förstå, forska och tala med branschfolk och ämneskunniga för att göra våra produkter så snälla som möjligt, inte bara för oss människor utan även för djur och vår jord. 

Man ska aldrig behöva offra kvalitet för design. Vår filosofi är inbyggd i varje sak vi gör. Alla våra produkter är antingen tillverkade av 100% linne, som är naturligt allergivänligt och antibakteriellt, eller med räddat tyg, aka deadstock. Våra produkter är certifierade ÖKO-TEX 100 så är fria från skadliga kemikalier, och våra tryckfärger överensstämmer med Reach-förordningen och tillverkning sker i Europa för att säkerställa fullständig transparens.

Hållbarhet

Vi köper vårt tyg baserat på två olika kriterier:

 1 – 100% EU-certifierat linne. Om vi ska tillverka produkter med hjälp av jungfruliga material vill vi se till att tyget har producerats och fibrer anskaffats, etiskt och hållbart. Linne är en fantastisk fiber och växer naturligt utan ytterligare bevattning och kräver närmast inga kemikalier i processen från skörd till slutlig fiber eftersom detta görs mekaniskt. Det är en bast fiber som har sitt ursprung i Europa och har ett gammalt arv, som vi vill bevara. Det ger också jobb till landsbygdsområden som gynnar den sociala ekonomin samt den jord där lin används för att berika jorden. Vi spårar våra tyger hela vägen tillbaka till linodlaren (där detta är möjligt) och alla våra produkter gjorda med jungfrulin kommer att ha denna information tydligt angett i produktbeskrivningen på vår hemsida.

pure linen

2 – Deadstock, andra sortering eller tygsvinn. För att ta itu med den överproduktion som är så tydlig i textilvärlden vill vi i dag bidra till användningen av tygsvinn eller andrasorteringsinventarier om så är möjligt. Detta innebär att vi utnyttjar överproduktion av tyg från andra företag, som annars antingen skulle förbrännas eller hamna i deponier. Vi strävar naturligtvis efter att spåra ursprunget på även dessa fibrer, men det är inte alltid möjligt eftersom inventarier kan ligga i lager i åratal innan vi räddar dem, vilket innebär att mindre information finns tillgänglig. Alla våra produkter gjorda med denna typ av tyg kommer att ha denna information tydligt angiven i produktbeskrivning på vår hemsida.

rescued

Stolt designade i Sverige sen 2018