Frågor och svar

Debiteras jag direkt när jag lägger en förbeställning?

Ja. Dock kommer din 30 dagars returrätt inte att starta förrän produkten skickas. Om du, under den tid det tar för din produkt att komma in i lager, ångrar ditt köp kan du naturligtvis maila oss på support@almalindalinen.com för en enkel återbetalning. 

Levererar ni till mitt land? 

Vi skickar över hela världen! Men om du bor utanför Europa kan kostnaderna variera så se till att ange din fullständiga adress för en korrekt fraktberäkning.  Observera också att du kan vara skyldig att betala lokala tullavgifter och skatter, beroende på var du befinner dig. Om du vill veta mer får du tillgång till vår fraktsida. 

Vad händer om jag vill returnera mitt köp?

Vi förstår att saker och ting kan förändras och skulle du vilja returnera en oönskad produkt så gör du det enkelt. Vänligen kolla in vår RETUR policy.

Hur kommer jag i kontakt med er?

Det finns flera sätt du kan komma i kontakt med oss (och vi vill gärna höra från dig)! Vänligen gå till vår kontakt sida för att hitta det lämpligaste sättet för dig. 

Varför linne? 

Linne är en naturfiber tillverkad av lin. Lin är en naturlig produkt som inte kräver bevattning under tillväxt, och behöver lite eller ingen kemisk behandling. Alla delar av växten används, så det finns inget eller mycket lite, svinn. Linnetyg är 100% biologiskt nedbrytbart och återvinningsbart. det anses också vara en allergivänlig och anti-bakteriellt tyg så är bra för alla med känslig hy, och barn. Det sägs också att främja välbefinnande då den något ojämna ytan stimulerar huden medan du sover! Skönhetssömn i verkligheten.  

Är inte linnesängkläder dyrt? 

Ja och nej. Lin tar cirka 100 dagar att växa och kommer därför endast att ge en skörd per år i en naturlig livsmiljö, till skillnad från bomull, som kan producera upp till tre eller fyra skördar per år (genom forcering). Därför är priset för fibern (som sedan spinns till garn och vävs) högre. Men, och det finns ett stort MEN här, vävt linne har en livslängd som överträffar bomull, och våra produkter förväntas, med rätt vård, att hålla en livstid.  

Är inte linnetyger sträva? 

Ja och nej. Det är sant att vissa typer av linnetyg är grovt och kan kännas strävt vid beröring, men den typen av tyg används normalt för väskor och andra slitstarka föremål. De flesta europeiska linne-produkterna är mjuka, smidiga och motståndskraftiga. De blir också mjukare med varje tvätt, vilket gör dem till den perfekta följeslagaren i sängen.  

Hur ska jag ta hand om mina Alma Linda Linen-produkter? 

Alla våra produkter är förtvättade för att minimera krympning och kan tvättas på 60C/140F med ett milt rengöringsmedel och tumlade på låg (för en ökad skrynklig look) eller linjetorkad. Vi rekommenderar dock alltid att tvätta dina tyger på en kallare cykel, vilket inte bara är bättre för miljön, utan också hjälper färgerna att förbli sannare längre. Om en helt slät yta krävs rekommenderas att du kör tyget genom en mangel (kall) eller strykjärn. Linne är i sig inte lika smidigt som andra naturfibrer som bomull så kan inte uppnå samma glansiga /mercererade finish utan kemikalier.  

Är dina produkter transparenta? 

Ja! Alla våra produkter levereras med en transparent kedja av vårdnad. Vi arbetar med leverantörer som är mycket kompetenta inom sitt område och som har relevanta certifieringar. Vi är också mästare på lokal produktion och kommer alltid att låta dig veta om något produceras utanför Europa.  

Är era färger naturliga? 

Detta kanske låter konstigt, men svaret är nej. Naturliga färgämnen och pigment är bra, men en hel del av de råvaror som används i färgning av tyg kräver ett mycket stort område för odling, vilket innebär mer vatten, förlust av bördig mark för livsmedelsgrödor etc. Därför har vi för tillfället valt att digitaltrycka våra sängkläder med ÖKO-TEX certifierade färger. Några av våra produkter kommer tryckas på naturfärgat linne, eftersom vi tycker att blekning tar bort från de naturliga egenskaperna hos linfibrerna, som vi älskar. Detta kan ge en något ojämn färg i väven, men istället för att se det som ett fel vill vi att du ska titta på det som unikt för ditt sett. Inget sett kommer att se ut exakt likadant. Vi kommer aldrig att använda optiska blekmedel i våra produkter.

Varför måste jag förbeställa? 

Vi tror starkt på mindre svinn inom textilbranschen, och genom att invänta beställningar kan vi kraftigt minska mängden överproduktion. Läs mer här.

Hur fungerar förbeställning om jag vill ge en Alma Linda Linen produkt som en gåva? 

Inga problem! Vi erbjuder presentkort som kan skickas till valfri adress och kan lösas in inom 6 månader. Antingen beställer du i vår webbshop, eller så mejlar du support@almalindalinen.com så hjälper vi dig. 

Hur ser ni till att normer för miljö och socialt ansvar bibehålls? 

Genom att ha vår produktion i Europa garanterar vi att Europeiska arbetsnormer bibehålls. Detta gäller även produktsäkerhet och kemikalie standarder. Det är också lättare för oss att planera och genomföra platsbesök, som vi ser som viktiga för alla goda arbetsrelationer.

Vi arbetar mot Svanen märket och genom att använda ett helt miljövänligt material (se anmärkningarna ovan för ytterligare information om odling/skörd/tillverkning av linne) samt förbeställningar (förebyggande av överproduktion) vi är glada att kunna säga att vi skapar en textilproduktion med mindre fotavtryck.

Hur vet vi att era sängkläder är fria från skadliga kemikalier?

Alla våra produkter tillverkas enligt Öko-Tex 100 standard, vilket garanterar att våra plagg är fria från skadliga kemikalier. Genom att producera i Europa görs dessutom tillverkningen enligt REACH-förordningen, där skadlig kemikalieanvändning begränsas inom Europeiska produktionsanläggningar. Utöver ovanstående skickar vi också ett prov från varje kollektion till kemikalieinspektion för analys innan de saluförs.

Var kommer ert tyg och material ifrån? 

Alla våra sängkläder är tillverkade av Euroflax, vilket innebär att alla fibrer har sitt ursprung i Europa. Efter retting processen är klar och fibrerna är redo att snurras de flesta av dem skickas till Asien för vävning, (detta är tyvärr något vi inte kan kontrollera utan att ådra sig en förlamande kostnad, vilket skulle göra våra sängkläder dyra för de flesta, vilket uppenbarligen inte är något vi vill). Det spunna garnet/vävda tyget skickas sedan tillbaka till Europa för slutlig produktion och distribution. Alla våra produkter tillverkade av 100% linne kommer att bära vår speciella lin logotyp. 

Vår deadstock, eller räddat tyg, kan komma från var som helst egentligen. Men om fiberursprunget eller fiberproduktionen har ägt rum utanför Europa kommer detta att märkas tydligt. Alla våra produkter tillverkade av räddat tyg kommer att bära vår speciella logotyp för detta.