Hållbarhet och etik

Vi på Alma Linda Linen tar hållbarhet och etik på allvar. Det är därför vi har valt att jobba lokalt med vår produktion så att vi lättare kan genomföra platsbesök och upprätthålla en stark relation med våra leverantörer. De är trots allt några av våra viktigaste samarbetspartners. Vi uppmuntrar kommunikation och öppenhet och har därför lagt upp vår uppförandekod här på hemsidan så ni kan ta del av den. Vi bryr oss om de människor som arbetar med oss, liksom för den miljö där de produceras. Vi anser inte heller att det bör äventyras till förmån för annat.

Även om vi är ett litet företag, och fortfarande har mycket att lära, tycker vi att vi kommit ganska långt!

Om du har rullat igenom våra Frågor & svar kanske du har stött på detta redan, men vi är så stolta över att ha valt linne som vårt principiella tyg för våra produkter att det tål att upprepas.  

LINNE

Linne är en naturfiber tillverkad av lin. Lin är en naturlig produkt som inte kräver extra bevattning under tillväxt, och behöver lite eller ingen kemisk behandling. Alla delar av växten  används, så det blir minimalt med svinn. Linne tyget är även 100% biologiskt nedbrytbart och går att återvinna. Det anses också vara ett allergivänligt och antibakteriellt tyg. Alla våra produkter är hållbara och levereras med en transparent spårbarhet. Vi arbetar med leverantörer som är mycket skickliga inom sitt område och som innehar relevanta certifieringar. Vi är också förkämpar för lokal produktion och kommer alltid att låta dig veta om något produceras utanför Europa. 

Alla våra linneprodukter tillverkas av Euroflax, vilket innebär att alla fibrer har sitt ursprung i Europa. Efter rötnings processen är klar och fibrerna är redo att spinnas skickas de flesta av dem till Asien för vävning, (detta är tyvärr något vi inte kan kontrollera just nu utan att drabbas av en förödande kostnad, vilket skulle göra våra sängkläder för dyra för de flesta, vilket är något vi inte vill! Men vi jobbar på att ändra på det). Det spunna garnet/vävda tyget skickas sedan tillbaka till Europa för slutlig produktion och distribution.

EUROPEISK PRODUKTION

Genom att ha vår produktion i Europa garanterar vi att Europeiska arbetsnormer bibehålls. Detta gäller även produktsäkerhet och kemikalie standarder. Det är också lättare för oss att planera och genomföra platsbesök, som vi ser som viktiga för alla goda arbetsrelationer.

Vi arbetar mot Svanenmärket (https://www.Nordic-Ecolabel.org) och genom att använda ett helt miljövänligt material (se anmärkningarna ovan för ytterligare information om odling/skörd/tillverkning av linne), är vi stolta över att kunna säga att vi hjälper till att jobba mot en mer hållbar textilindustri. Genom att erbjuda en direkt-till-kund relation vi är också helt transparenta, och kan snabbt svara på frågor och funderingar.

Alla våra produkter tillverkas enligt Öko-Tex 100 standard, vilket garanterar att våra plagg är fria från skadliga kemikalier. Genom att producera i Europa görs dessutom tillverkningen enligt REACH-förordningen, där skadlig kemikalieanvändning begränsas inom Europeiska produktionsanläggningar. Utöver ovanstående skickar vi också ett prov från varje kollektion som kemiskt analyseras av kemikaliemyndigheten innan de går ut till försäljning. 

JOBBA CIRKULÄRT

Vi är angelägna om att arbeta på ett cirkulärt sätt så mycket som möjligt, och även om vi får vårt tyg från jungfrufibrer vi se till att det sätt den odlas, skördas och behandlas på inte påverkar vår planet på ett skadligt sätt. 

En linneprodukts liv kan förlängas på flera sätt. Även om våra produkter är gjorda för att hålla i generationer förstår vi att olyckor kan, och kommer, hända.

Om dina textilier fånga på något och riva eller rippa, vänligen överväga lagning dem. Antingen själv (vi är glada att peka dig i riktning mot flera praktiska youtube-videor för att vägleda dig) eller lämna in den till en sömmerska, som i allmänhet kommer att göra lätt arbete av en tår eller rippa. 

Om du känner att dina Alma Linda Linen textilier har tjänat sitt syfte så låt oss veta och vi kommer att skicka dig en retur etikett så att du kan få dem tillbaka till oss. Efter mottagandet kommer vi att bedöma arket och antingen tvätta / laga att sälja som begagnat lager, eller återanvända till något helt annat, som ska säljas i vår Unique-kollektion. På så sätt kan dina vackra tyger leva vidare och injicera ännu ett hem med lekfull lycka!